Thursday, 29 January 2015

Ratatouille

Rasa-rasa nya dh dekat 20 kali aku tgk criter katun Ratatouille ni.. Setiap kali tgk mesti rasa teringin nak makan ratatouille ni.. End up buat je la sendiri walaupun tau mesti rasa tak sama dengan yg real.. Takpela, janji ade rupa ye dakkk..

Ni antara bahan nak buat ratatouille ni.. Sayur je pun.. Bagus bole konon-konon kurus.. Hihihihi..
Ni resepi aku amik dlm youtube.. Tapi aku tukar sikit sbb resepi tu utk portion yg byk ngan ade bahan yg aku tak paham pun.. Kui kui kui..

Ratatouille
Bahan2:
1) 1 sb mentega + 1sb olive oil
2) 1 biji bawang holland (chopped)
3) 1 btg carrot (chopped)
4) 1 btg saderi (chopped)
5) 1 tin crushed tomato
6) 1/2 sb bwg putih (chopped dgn fresh thyme)
7) black pepper + garam secukup rasa
8) 1/2 sk herbes de provence (yg ni aku belasah je guna oregano)
9) 1 biji yellow & green bell pepper (bakar  atas api, bersihkan, buang biji dan cincang kasar)
10) fresh basil 3-4 helai

Bhn2 sagat
1) 1 btg zukini
2) 1 btg yellow squash
3) 1 btg terung
4) 2-3 biji tomato

Seasoning
1) 1sb bwg putih cincang
2) 1sb olive oil
3) fresh thyme cincang
4) black pepper + garam secukup rasa

Cara-cara
1) panaskan butter+olive oil
2) masak bawang, carrot & saderi. Masak 10 min.
3) masukkan bwg putih, masak lg 3 min. 
4) tuang crushed tomato. Masukkan sekali bell pepper, oregano & black pepper+garam secukup rasa. Masak lg dlm 20 min smpai carrot lembut.
5) tutup api, tunggu sejuk sikit dan blendkan dgn fresh basil smpai jadi puree. Masukkan dlm loyang dan ratakan guna belakang sudu.

6) susunkan bahan2 sagat atas puree tadi. Dh siap susun, tuangkan seasoning dan tabur black pepper+garam secukupnya.

Ni aku susun.. Mcm tak sama lak ngan si remy susun.. Hahaha..

7) tutup dgn aluminium foil dan bakar dlm oven suhu 140c dlm 1 1/2 jam. Bukak foil dan bakar balik 20 min suhu 180c.

Dah siap.. Bolehla makan😜

 
Rasanya bolehla tahan.. Pada aku boleh jadi side dish je la.. Mana boleh jadi main dish,  tak kenyang aku.. Muahahahha..

No comments:

Post a Comment